Leir er kjekt for både små og store, men det er viktig med gode leiarar

Siden det å være på leir har gitt meg mye i min oppvekst, ønsker jeg å gi noe tilbake og la andre få oppleve mye av det samme som jeg fikk oppleve, sier Audun Grøtta Giske, som flere ganger har vært med som leder på leir i regi av ImF-Ung Sunnmøre.

Tekst og foto: Hilde Sofie Blindheim Østrem

Audun Grøtta Giske, (25 år) studerer 5. året i Trondheim for å bli lektor i realfag. Opprinnelig kommer Audun fra Giske, og har vært mye på leir gjennom årene.

 

 

 

 

 

 

– Da jeg var mindre var det å dra på leir det beste jeg visste om. Jeg var på alt jeg kunne av leirer både på Brusdalsheimen og Orreneset. Alt fra Mini-leir, Barnekor-treff, Gutteleir, Ten-treff, Orrenesleikane, Winter Games og Familieleir. Siden det å være på leir har gitt meg mye i min oppvekst ønsker jeg å gi noe tilbake og la andre få oppleve mye av det samme som jeg fikk oppleve, sier Grøtta Giske, som nå selv er med som leder fordi han mener det er viktig at dagens ungdom får bli bedre kjent med Jesus, og at de har kristne voksenledere å se opp til.

Anniken Dybvik bor på Godøya. Til daglig jobber hun i barnehage, og trives godt i jobben med barn. Hun har selv vært mye på leir som barn, og synes det er kjekt å få høre om Jesus og bli kjent med nye mennesker. Også hun er aktivt med som leder i dag.

–  Når jeg sluttet som dirigent for Godøy barnekor fant jeg ut at det var kjekt å være leder på leir. Det er en oppgave jeg trives med, så da bestemte jeg for at det ville jeg være med på. I tillegg til å bli kjent med nye deltakere og ledere, møter man også igjen noen av de man har vært på leir sammen med før.

Forbilde

Som leder blir man et forbilde for barna, og man kan få gode samtaler rundt liv og tro. Som leirleder ønsker man å formidle evangeliet videre til barna på en forståelig og spennende måte. Flere bibeltimer og andakter gjør at man kan få en helhetlig forkynnelse og ta opp større temaer.

  • I tillegg er det veldig viktig å se hver enkelt deltaker og prøve å finne på leker/aktiviteter som alle føler de er en del av. Man legger også til rette for at barn kan få utfolde seg i trygge omgivelser, sier Audun Grøtta Giske og legger til,
  • en leder som jeg husker veldig godt fra jeg var deltaker, var veldig engasjert og gira på å lage artige opplegg for oss deltakerne og han var oppriktig interessert i å henge med meg. Han var også veldig flink til å inkludere alle de andre rundt seg.
  • Det var en gang på et avslutningsmøte at barna fikk beskrive lederne, om hvordan de var. Det var litt gøy for både ledere og foreldre å høre hvordan de oppfattet oss, forteller Anniken Dybvik og legger til,
  • det er ikke bare du som gir, men den tiden du bruker sammen med barna gir deg så mye tilbake.

For alle

Arbeidsoppgavene på leir kan være så mange. For eksempel lede måltid, stå i kiosken, være med på aktiviteter, samtale med barna og så videre. Som leder får man være med på å bestemme aktivitetene og hvordan programmet for dagen skal gjennomføres.

  • Du kan være på leir som hjelpeleder, leder, mor/far eller være bestemor/bestefar. Her kan alle fylle en viktig rolle. Det å vise barna at vi er der for dem og har tid til dem. Lytte, snakke, spille spill, synge sammen, lese i bibelen, be sammen, trøste, hjelpe med hjemlengsel og så videre, sier Anniken Dybvik, som selv er veldig glad i å samtale med leirbarna.
  • Det er viktig at ikke alle lederne er like og har samme egenskaper. Det er veldig flott å ha med noen som er litt eldre som kan ha god erfaring med mennesker og det å være en omsorgsperson. Også er det veldig kjekt å ha med unge ledere som deltakerne kan relatere seg mer til. Uansett hvordan leder man er, så kan man ha stor påvirkning på deltakerne, mener Audun Grøtta Giske

Flere Ledere.

Både Audun Grøtta Giske og Anniken Dybvik gir sine beste anbefalinger til å være med som ledere.

  • Jeg anbefaler veldig andre å bli med som ledere på leir fordi det er veldig givende! Man er med på å legge til rette for at ungdommer kan bli bedre kjent med Jesus og samtidig få flere venner. Man får bety en forskjell for ungdommer og være gode forbilder. Også får man veldig mye igjen for å være med ettersom det er veldig artig, svarer Grøtta Giske.
  • Jeg vil anbefale alle å ta seg en tur på leir som leder. De gangene jeg har vært med på leir, har jeg alltid dratt hjem og følt meg rikere i hjertet enn når jeg kom.Jeg trives godt som leirleder, derfor tror jeg flere kan like det om de prøver, svarer Anniken Dybvik.

Bli med!

Iløpet av 2017 var ca 500 barn med på de forskjellige leirene ImF-Ung Sunnmøre arrangerte, og håper at  i 2018 og 2019 vil det møte minst like mange barn på leir. For at så mange barn skal få bli med på leir, trengst det mange ledere. Mange av lederne som er med leirene, trives så godt at de blir med flere ganger. Det er også veldig kjekt å få positive tilbakemeldinger fra deltakerne.

  • Etter hver gutteleir på brusdalsheimen er det flere gutter som sier til foreldrene når de kommer for å hente dem at de MÅ tilbake neste år! Det er veldig fint for meg som leder å høre, forteller Audun Grøtta Giske.
  • Min tanke når jeg først ble med som leder, var at jeg kunne ta en leir i året. Men jeg synes det er så gøy at jeg er på mange flere enn det, avslutter Anniken Dybvikog smiler lurt.

De to leirstedene til ImF-Ung Sunnmøre ligger i flott en natur, og barna får aktiviseres både ute og inne. Brusdalsheimen ligger ca 7 km øst for Moa, ved Brusdalsvatnet i Skodje Kommune med fint opparbeidet uteområde, med bl.a.sykkelløype, fotballbane og naust med båt. Brusdalsheimen blir brukt til blant annet barneleirer i alderstrinnene 2.-4. klasse, 5.-7. klasse, jente- og gutteleirer. Orreneset misjonssenter ligger ved Fjellsetra, midt i vakre Sunnmørsalpane. Kanopadling, fotballbane og en flott gamme ved vannet er noe av det du finn her. Her arrangerer ImF-ung Sunnmøre leirer i aldersgruppene 4.-7. klasse, 6.-9.klasse og 8.-10. klasse. Årlig arrangere Imf-Ung Sunnmøre ca 13 leirer.